De ce să ai o nuntă diferită?

Nu mai bine ai o nuntă ca toate celelalte? Mi se pare mult mai simplu să alegi un all inclusive de la restaurantul la care ai plătit deja avans. Ei au oricum fețe de masă și huse de scaune și ai văzut tu niște vaze care parcă ar merge cu ideea ta. Ce dacă îs verzi și tu vrei mov? E ok, acum important e să fie totul bine la nuntă și să nu te stresezi prea tare. Nu-ți prea plac nici modelele alea de huse, nu e ivoire, e un fel de alb murdar, dar și vară-ta le-o avut și nu arătau chiar atât de rău.

Vazele parcă sunt prea mari și penele nu sunt pe gustul tău, dar doamna de la sală a zis că și la fiică-sa au fost pene și toată lumea a fost încântată. “Se poartă penele anul ăsta”. Așa că închizi ochii și te gândești că măcar rochia va fi specială. Până la urmă, tu ești în centrul atenției, nu sala.

Mergi la zece magazine de rochii de mireasă. Ai visat întotdeauna la o rochie scurtă, dar ajungi să probezi rochii de prințesă. Realizezi repede că sunt prea grele și prințesa din tine începe să se simtă încorsetată.

Ai fi vrut să-l angajezi pe fotograful ăla pe care îl urmăreşti de când ai început să te gândești la nuntă, dar mătușa are un frate care se ocupă de foto-video și prețul e la jumătate. Începi să te gândești la buget și că poate mai poți tăia de pe undeva, așa că alegi invitațiile cu dantelă, că sunt la ofertă.

Cu muzica ai rezolvat repede, e inclusă în prețul de la sală. Domnul de acolo se laudă că nu a ratat niciodată friptura cu Marsul Radetzky și că are un vals special pentru dansul mirilor. Nu mai ai nevoie de candy bar, chiar dacă ți-ai dorit, dar ai văzut la sală că au fântână de ciocolată.

Încet, încet, ți se conturează nunta. O vezi la final, când totul e gata. Te gândești că poate ai fi vrut o nuntă altfel, mai hoha, mai sărită de pe fix. Cu vaze mici și flori de câmp. Fără huse și funde. Cu bărbați îmbrăcați în cavaleri la intrare. Cu pocale în loc de pahare. Cu muzica ta preferată, nu cu Meniaito. Tragi adânc aer în piept.

E nunta de vis, dar nu e nunta pe care ai visat-o.

Cu drag,

Oana

Text publicat in 24FUN